Kurkplanken zijn het resultaat van het oogstproces dat de eindeloze toepassingen van kurk mogelijk maakt in zeer uiteenlopende industrieën, zoals kurkvloeren.
Kurkplanken zijn het resultaat van het oogstproces dat de eindeloze toepassingen van kurk mogelijk maakt in zeer uiteenlopende industrieën, zoals kurkvloeren.
Na 25 jaar is de kurkeik klaar voor de eerste oogst. Latere oogsten zullen plaatsvinden in cycli van 9 jaar daarna tussen mei en augustus. Dit is de periode waarin de kurkeik zich in de meest actieve groeifase bevindt en gemakkelijker te strippen is.
Het oogsten van kurk is tot op de dag van vandaag een ambachtelijk vak dat jarenlange oefening en kennis vereist die generaties overschrijdt. Om de kurkeik te behouden, moet het oogsten worden gedaan door hoogopgeleide en bekwame individuen. Daarom is kurk oogsten een van de best betaalde banen in de landbouw ter wereld.
Bomen worden tijdens dit proces nooit gekapt en de kurkschors regenereert zichzelf na elke oogst. De kurkeik vergroot in feite zijn vermogen om CO2 op te nemen tijdens dit natuurlijke regeneratieproces.
Kurkeikenbossen zijn een perfect voorbeeld van het evenwicht tussen het behoud van het milieu en duurzame ontwikkeling - alleen al het niet kappen van een boom tijdens de kurkoogst is een uniek geval in termen van duurzaamheid.
De kurkindustrie en de aanverwante activiteiten helpen duizenden banen te behouden en houden mensen op hun land. Volgens het WWF - World Wild Fund for Nature zijn meer dan 100.000 mensen in Zuid-Europa en Noord-Afrika direct en indirect afhankelijk van deze bossen. Alleen al in Portugal, met het grootste kurkeikenbos ter wereld, zijn ongeveer 700 bedrijven rechtstreeks afhankelijk van deze economie; met ongeveer 8300 directe banen en duizenden indirecte banen (catering, toerisme, enz.).
1e oogst
Na ongeveer 25 jaar en wanneer de stamomtrek 70 cm bedraagt, gemeten op 1,3 meter van de grond. De gewonnen kurk is zeer onregelmatig.
2e oogst
Gebeurt 9 jaar daarna (minimaal). De kurk uit de eerste twee oogsten voldoet niet aan de eisen voor de productie van kurkstoppen. Daarom wordt deze kurk in plaats daarvan gebruikt voor andere toepassingen, zoals kurkvloeren.
3e oogst
Elke 9 jaar kan een kurkeik tijdens zijn levensduur ongeveer 15 tot 18 keer worden gestript, aangezien dit bomen zijn die wel 200 jaar oud kunnen worden. Alleen deze kurk voldoet aan de eisen voor de productie van natuurlijke kurkstoppen.